שאלות נפוצות

לא.
העיקרון המנחה את מטפלי ה EMDR הוא התבססות על ממצאים קליניים ומחקריים להצלחת הטיפול.

לאורך השנים ה EMDR נבדק מול רב הבעיות הנפשיות הידועות לנו אבל לא מול כולן הגישה נמצאה כיעילה או עדיפה על פני גישות טיפוליות אחרות.

במרכז הישראלי ל EMDR אנחנו מציעים טיפול רק בבעיות שבהן ה EMDR מוכח כטיפול יעיל ומשמעותי במיוחד.

הטיפול הקלאסי והיעיל ביותר לרב בעיות החרדה היא בחשיפה הדרגתית ומושכלת של המטופל לגורמי החרדה שלו. על מנת שהחשיפה תהייה יעילה עליה לעמוד בשני קריטריונים:

  • להמשך פרק זמן ארוך יחסית (בדרך כלל 20-60 דקות)
  • להיות רציפה, ללא הפסקות וללא הפרעות.

זאת אומרת שעל המטופל להיות בקרבת מושא הפחד שלו (במציאות או בדמיון) לאורך זמן ולהתמודד איתו לללא שימוש בטכניקות הסחה או הרגעה. אופי טיפול זה יוצר, מטבע הדברים, חששות כבדים ולעתים קרובות המנעות מטיפול או עזיבה מוקדמת של הטיפול.

בשונה מטיפולי החשיפה הסטנדרטיים, ה EMDR מחדש בכך שזמן החשיפה למושא הפחד הוא קצר בדרך כלל בין 30-60 שניות. בנוסף, המטופל יכול להתמקד במושא הפחד או להתנתק ממנו בעזרת רצף מחשבות אסוציאטיביות. מכאן שלפי ההגדרה הפורמאלית ה EMDR אינו טיפול חשיפה. עם זאת, היעילות העצומה של ה EMDR בטיפול בבעיות שבעבר רק טיפולי החשיפה התמודדו איתן ביעילות מוליכה אותנו להניח שמדובר בטיפול חשיפתי מסוג חדש, שונה ויעיל. יתרה מזאת, בעוד שבטיפולי החשיפה המסורתיים המטופל חווה רמות חרדה גבוהות עד גבוהות מאוד לאורך פרקי זמן ארוכים הרי שבטיפול ב EMDR רמת החרדה יורדת במהירות רבה ונשמרת ברמה נמוכה לאורך זמן.

בהתאם לצורך ולתוכנית הטיפולית ניתן ורצוי לשלב במהלך הטיפול ב EMDR אלמנטים של חשיפה בדמיון ובמציאות.

מחקרים רבים שבחנו את היעילות של EMDR מול מגוון קשיים ובעיות הוכיחו את יעילות השיטה. כמו בכל המחקרים הפסיכולוגיים המדדים הנבחנים הינם מימדים סימפטומטיים (למשל כמה פעמים בשבוע אתה חווה התקף חרדה), התנהגותיים (האם אתה נמנע מכניסה למעליות) ורגשיים (עד כמה אתה חש מצוקה במצב נתון?).

בשנים האחרונות יצאו מספר מחקרים הבוחנים ישירות את השפעת ה EMDR על המוח. כידוע כל שינוי בתחושות, התנהגויות, מחשבות, זכרונות וכו' שלנו נובעים משינויים מוחיים. והתוצאות מראות שבנוסף להשפעות הסימפטומטיות, התנהגותיות ורגשיות של הטיפול ב EMDR  ניתן למצוא שינויים משמעותיים ברמה הנוירולוגית והמוחית.

הקישור הבא מציג את תוצאות אחד המחקרים האלו ומדגים את השינויים המתחוללים בפעילות המח כתוצאה מהטיפול ב EMDR. אלו ממצאים ייחודיים שלא ניתנים לשחזור על ידי גישות טיפוליות אחרות וזאת כיוון שהטיפול ב EMDR חריג במהירות שבה הוא מחולל את השינוי.

EMDR הינה שיטה טיפולית ממוקדת ויעילה לטיפול במגוון רחב של קשיים פסיכולוגיים, רגשיים וגופניים. המרכז הישראלי ל EMDR מדגיש טיפול ממוקד תוצאות ולכן התנאי הראשון להצלחת הטיפול הוא היות הבעיה מהסוג של EMDR יתרון ברור ומשמעותי על פני שיטות טיפוליות אחרות.

לפיכך, כבר בשיחת הטלפון הראשונה תבחן התאמת הבעיה הספציפית לטיפול ב EMDR. אם יראה שהטיפול ב EMDR הוא הטיפול הנכון והמועדף הרי שתקבלו הפניה לאחד ממטפלי המרכז. אם להערכתנו שיטת טיפול אחרת תיתן פתרון טוב יותר מאשר EMDR נשמח להפנותכם למטפלים או מכונים המתמחים בתחום.

האם EMDR  הוא טיפול יעיל לתסמונת פוסט טראומטית (PTSD)?

חד משמעית כן. עשרות מחקרים בחנו את היעילות של הטיפול ב EMDR ובכולם נמצאה יעילות רבה לטיפול זה ועדיפות משמעותית על פני גישות טיפוליות אחרות שנבדקו (למשל ביופידבק, טיפולים קבוצתיים ועוד).

במחקרים שהשוו EMDR עם טיפול קוגניטיבי-התנהגותי, נמצא שלשתי השיטות יעילות טיפולית דומה בסך הכל, אבל משך הטיפול ב EMDR קצר ביחס לטיפול הקוגניטיבי התנהגותי ולא כולל שעורי בית.  שתי שיטות אלו הן היחידות המקבלות תמיכה מחקרית כיעילות לטיפול ב PTSD.

למעוניינים להרחיב קריאתם בתחום מוצע לקרוא את גיליון 58 (1) משנת 2002 של ה  Journal of Clinical Psychology המוקדש כולו לנושא ה EMDR או להיכנס לקישור הבא www.emdr.com

העדויות והמחקרים הרבים התומכים ביעילות הטיפול בעזרת EMDR בעיקר בכל הקשור לטראומה הביאו לכך שה- EMDR  נכללת ברשימת הטיפולים המומלצים על ידי גופי הטיפול והמחקר הגדולים בעולם וביניהם:

  • התאחדות הפסיכולוגים האמריקאית (American Psychological Association)
  • המכון הלאומי הבריטי למצוינות קלינית (National Institute of Clinical Excellence).
  • האגודה הבין לאומית למחקר בלחץ טראומטי (International Society for Traumatic Stress Studies)
  • התאחדות הפסיכיאטרים האמריקאית (The American Psychiatric Association)
  • האגף לטיפול במשוחררי הצבא האמריקאי (The Department of Veteran's Affairs)
  • אגף השיקום של משרד הביטחון (ישראל)
  • המועצה הלאומית לבריאות נפש (ישראל)
  • המכון הצרפתי הלאומי לחקר הבריאות והרפואה
  • הועדה הלאומית ההולנדית לקביעת הנחיות טיפוליות בתחום בריאות הנפש
  • מועצת הבריאות והרווחה השוודית
  • משרד הבריאות של צפון אירלנד.



השאירו פרטים

מוזמנים לכתוב לנו

info@emdr-center.co.il

*דוא"ל וטלפון חובה

דילוג לתוכן