טראומה

טיפול בטראומה באמצעות EMDR

 הפרעה פוסט-טראומטית (Post Traumatic Stress Disorder ובקיצור – PTSD) אובחנה לראשונה במלחמת העולם הראשונה ושנים רבות נקשרה רק לחיילים ולאירועי קרב. בפועל זוהי הפרעה קשה ומשתקת, שיכולה לפגוע בכולם – אזרחים וחיילים, מבוגרים וילדים ופוגעת בתחומי חיים רבים. ההפרעה הפוסט טראומטית נוצרת כתוצאה מחשיפה לאירוע טראומטי, מאיים או טראגי בו האדם חש שנשקפת סכנה לשלומו הגופני או הרגשי. האירועים הטראומטיים יכולים להיות חוויות קיצוניות כחשיפה לאסון טבע, אסון מעשה ידי אדם (טרור, תאונת מטוס וכו'), חשיפה למעשי אלימות (אונס, שוד ועוד) ומוות של אדם קרוב. החוויה יכולה להיות כזאת הנחווית ישירות על ידי האדם, או שהקורבן לה הוא אדם קרוב, ולעתים די אף בצפייה באירוע (במישרין או בסרט) בכדי ליצור את ההפרעה הפוסט טראומטית. גם אירועים שלכאורה נתפסים כמינורים יותר – חרם בבית הספר, פיטורין, מריבה קשה וכו' יכולים לגרום להפרעה פוסט-טראומטית.

ההגדרה של אירוע כטראומטי ניתנת בדיעבד ומאופיינת בכך שבעקבות האירוע או החוויה חל שינוי שלילי ומתמשך באיכות חייו של האדם.

הסימפטומים המשמעותיים של הפרעה פוסט טראומטית הם:

·         חודרנות – מחשבות, תמונות וזיכרונות מהאירוע הטראומטי אשר מפריעים לאדם במהלך היום והלילה. בלילה אלו יבואו כסיוטים אשר לעתים קרובות יעירו את האדם ויגרמו לו לחשש מפני שינה. במהלך היום החודרנות יכולה לבוא לידי ביטוי במחשבות חולפות או תמונות עד כדי חוויה של פלשבק שבה האדם חווה את החוויה הטראומטית כאילו היא מתרחשת באותו הרגע ממש. החוויה יכולה להיות עוצמתית ומפחידה ולערב את חושי הראייה, השמיעה, הריח והתחושה.

·         עוררות – בהפרעה פוסט טראומטית האדם מוצא עצמו דרוך כל העת – רעשים שונים מקפיצים אותו ומוליכים לתגובות מוגזמות. הוא עלול להיות עצבני, להתרגז בקלות ולהגיב בתוקפנות ואף באלימות לגירויים סביבתיים שונים, בעיקר קוליים (רעשים).

·         הימנעות – שאיפה להימנע מכל מצב, אדם או אירוע שיכולים להזכיר לו את האירוע הטראומטי ולהפעיל את הזיכרון הכואב.

  • כמו כן נמצא פעמים רבות קשיי ריכוז, קושי להחזיק מקום עבודה, בעיות בזוגיות ודיכאון.

טיפול בטראומה בעזרת EMDR

היום אין ספק שה- EMDR הינו הטיפול המוביל והיעיל ביותר לטיפול באירועים טראומטיים ובהפרעה פוסט טראומטית. מחקרים רבים מוכיחים זאת וכתוצאה מכך כל גופי המחקר והטיפול החשובים בעולם  (למשל ארגון הבריאות העולמי WHO, ארגון הפסיכיאטרים האמריקאי APA, המכון הבריטי למצויינות קלינית NICE וכן אגף השיקום בארץ) ממליצים על EMDR כטיפול המומלץ לפוסט טראומה.

במקרים רבים בהם האדם חווה אירוע טראומטי חד פעמי כגון תאונות דרכים, פיגוע, פגיעה פיזית, פגיעה מינית, חשיפה לאלימות, אסון טבע ועוד, הטיפול באמצעות EMDR יעיל ביותר ובדרך כלל ניתן לטפל בהם בתוך מספר מפגשים מועט. מאידך, ככל שהאדם חווה מספר אירועי טראומה לאורך זמן כגון התעללות ממושכת בילדות, חוויות קרב, התמודדות עם מחלה כרונית, דחייה חברתית, או כישלונות חוזרים משך הטיפול יהיה ארוך יותר, אם כי גם כאן ניתן לצפות להקלה ראשונית משמעותית בתוך זמן קצר ובהמשך להחלמה.

השלב הראשון של הטיפול יכלול הערכה מדוייקת ומיפוי של האירוע או האירועים הטראומטיים, הסימפטומים השונים שהופיעו בעקבותיהם וההשלכות הרגשיות, הנפשיות, החברתיות, התפקודיות וההתנהגותיות שלהם. לאחר מכן יבחר אירוע או חלק מתוך אירוע כמטרה הראשונה לעיבוד ושינוי. העיבוד מתבצע תוך התייחסות לתחושת המצוקה האישית של המטופל וכולל לעתים קרובות פרק של הכנה ומתן כלי התמודדות יעילים. העיבוד עצמו מתבצע כאשר המטופל משחזר את האירוע תוך כדי חשיפה לגירוי הדו-צידי הייחודי לטיפול ב EMDR. העיבוד מתבצע עד שמושגת תחושת הקלה ושינוי בצורה שבה האירוע נחווה. התהליך עשוי להמשך בין דקות ספורות למספר פגישות. בהמשך יעובדו אירועים טראומטיים נוספים או מקטעים נוספים מתוך האירוע הטראומטי במטרה להביא לשינוי משמעותי, מהיר ומתמשך. 

 

השאירו פרטים

מוזמנים לכתוב לנו

info@emdr-center.co.il

*דוא"ל וטלפון חובה

דילוג לתוכן